sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Masennuksen alhossa

Depresso on pilapiirtäjänä tunnetun Brickin yritys nousta piirtämällä ylös masennuksen syövereistä. Koska kirjaa on piirretty masentuneena, ovat ensimmäiset 4/5 siitä todella raskasta luettavaa. Kerronta on itsekeskeistä ja huumori tuntuu pakotetulta. Kontaktit julkiseen terveydenhuoltoon Britanniassa, silloin kun ne kuukausien ja vuosien odotuksen jälkeen realisoituvat, ovat kylmiä tai muuten käsittämättömiä.

Brickin käsitys psykiatreista ei ole mairittteleva.

Medikalisoitunut yhteiskunta tarjoaa vain lääkkeitä, joita Brick syö milloin muistaa. Niiden ainoat vaikutukset ovat hankalia sivuoireita. Tästä perspektiivistä katsoen ei ole ihme, että Brick kääntyy kirjan mittaan hyvin lääkevastaiseksi.

Kirjan huumori on terävimmillään tekijän kuvatessa lääkkeiden sivuvaikutuksia.

Sivuoireisiin tuskastunut Brick päättää lopettaa lääkityksensä seinään. Hän lähtee erämaahan ja kohtaa siellä äkillisen lopettamisen aiheuttamat vieroitusoireet.


Alkuperäisiä ongelmia tämä ei tietenkään ratkaise. Ystäviensä avustuksella hän pääsee yksityisterapeutin vastaanotolle, mistä muodostuukin hänen ainoa toimiva hoitosuhteensa.


Kun kirja muuten kuvaa avoimesti Brickin elämää masennuksesta seksiriippuvuuteen, tuntuu oudolta, että kahdensadan sivun jälkeen, kun masennuksen perimmäinen syy jossain lapsuudessa on selviämässä, iskee piirtäjä jarrut päälle.


Hän vetoaa luottamukselliseen potilas-lääkäri -suhteeseen, mihin hänellä luonnollisesti on täysi oikeus. Lukija, raahauduttuaan 200 masennuksen läpitunkeman sivun läpi, kokee olonsa kuitenkin petetyksi. Joku selitys ja palkkio vaivannäöstä olisi ollut paikallaan.

Suomalaiseen makuun peribrittiläinen huumori tuntuu loppuun saakka hieman vieraalta, mutta uskaltautuessaan vakavammille vesille kirja kyllä resonoi suomalaisenkin mielenmaiseman kanssa. Masennuksen alhossa työstetyllä kirjalla on varmasti ollut terapeuttinen merkityksensä, mutta etäisyyden puuttuessa tekijä ei aina pysty erottamaan tarinalle merkityksellistä ainesta henkilökohtaisesta. Tarinan eri osat eivät asetu tasapainoisesti draaman kaarelle. Masentuneen ihmisen itsekeskeisyys puuduttaa, minkä lisäksi lukija alkaa pohtia josko masennus edes on kattava diagnoosi – bipolarisuuteen viittaavia oireitakin kun on aika lailla.

Siirtyminen pilapiirtäjästä sarjakuvapiirtäjäksi ei ole aivan ongelmatonta. Ollakseen pilapiirtämisen ammattilainen piirrosjälki on paikoitellen hyvin heikkoa, mutta on tietysti muistettava, että kirjan tekemisen aikaan tekijä on yhä työkyvyttömyyden vuoksi sairaslomalla.

Kirja on saanut kotimaassaan kohteliaan ylistävät arviot. Sympaattinen tekijä itse taas vaikuttaisi tiedostavan kirjan puutteet - ja jopa olevan samoilla linjoilla tämän arvostelun kanssa.

Saatavuus: Adlibris, Akateeminen kirjakauppa, Amazon, Booky, Suomalainen kirjakauppa

lauantai 8. maaliskuuta 2014

Hirviöt

Ken muuttaa tyttöystävänsä Roryn kanssa takaisin kotiseudulleen Honoluluun. Rakastunut nuoripari elää elämänsä onnellisinta aikaa. Ainoa harmituksen aihe on Kenin ajoittain hyvinkin kivuliaaksi yltyvä rakkula huulessa. Hieman myöhemmin Roryn genitaalialueelle ilmestyy kivuliaita rakkuloita, joiden aiheuttajaksi paljastuu herpes simplex 1 –virus

 Tieto sukupuolitaudista kuormittaa parisuhdetta.

Pariskunta päätyy eroon ja tästä kirjan pääteema varsinaisesti alkaa. Ken Dahlin Monsters kuvaa parantumattomaan sukupuolitautiin sairastuneen nuoren miehen eettistä painia viettiensä kanssa.  Kenin sosiaaliset ja seksuaaliset tarpeet ovat ennallaan, mutta kukapa nainen ryhtyisi parisuhteeseen tai edes yhden yön kumppaniksi miehelle, joka kantaa herpestä. Viettien viedessä asiasta ei tule aina kerrottua.

Aamulla kaduttaa

Tieto lisää tuskaa

Reseptilääkkeet ovat kalliita, joten Ken sekoittelee niiden sijaan erilaisista luontaistuotteista itselleen mikstuuroja. Nämä eivät juurikaan helpota huulirakkulan oireilua. Ihmissuhderintamalla ei mene juurikaan paremmin. Ken tajuaa, ettei pelkkää hauskaa yhdessäoloa kavereiden kanssa itsenäisenä käsitteenä ole olemassakaan, vaan että biletys on pohjimmiltaan aina pariutumisrituaali. Kun portti pariutumiseen on suljettu, ei juhlimisestakaan ole mitään iloa.

Kontrollin pettämistä seuraa tilinteko

Eurooppalaiselle lukijalle teos tarjoaa mielenkiintoisen ikkunan amerikkalaiseen sairastamiseen. Ilman sairausvakuutusta ollaan ilmaisklinikoiden varassa. Uusi tieto ainakin allekirjoittaneelle on, että Amerikassa herpes-virusta kantaa 75 % aikuisväestöstä (Suomessa arviolta yli 20%) joko tietäen tai tietämättään.

Netistä löytyy deittipalvelu, jolla voi hakea samaa
sukupuolitautia sairastavaa kumppania.

Loppujen lopuksi Ken löytää ihmisen, joka osaa laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa. Kirjan loppu on yllättävä. Monsters on kaiken kaikkiaan rehellinen ja kaunistelematon sarjakuva parantumattomaan sukupuolitautiin sairastuneen ihmisen elämästä, jota rohkenen suositella yleissivistävyytensä vuoksi laajasti muidenkin kuin hoitoalan ammattilaisten luettavaksi.

Kirja sisältää myös kahdeksansivuisen tiivistetyn tietopaketin Herpeksestä.

Saatavuus: Adlibris,  Amazon,  CDON