sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Polyyppeja nenässä

Lewis Trondheim tunnetaan Suomessakin mm. Jussi Jänis -sarjakuvistaan. Les petits riens (englanniksi Little Nothings) on hänen omaelämänkerrallinen arjen pikku mitättömyyksiä kronikoiva sarjakuvansa, jota on julkaistu maailmalla jo kuuden kokoelman verran. Suomessa sarjaa on julkaistu pieninä paloina Viivi ja Wagner -lehdessä nimellä Pikkujuttuja. Tämän kirjoitelman aiheena on sarjan neljännen kokoelman, Mon ombre au loin (engl. My Shadow in the Distance), pieni sivujuonne piirtäjän nenään ilmestyneistä polyypeista.

Lewis on lomalla Prahassa, kun hän huomaa
oikean silmänsä muurautuneen umpeen.

Sattumalta hänen paikallisen kontaktihenkilönsä isä on johtajatason lääkäri, joten Lewis pääsee tyttären saattamana ja tulkkaamana paikallisen sairaalan tutkimuksiin.

Lääkärissä ulkomailla.

Kyseessä on sinuiitti eli nenän sivuontelotulehdus, jonka aiheuttajaksi todetaan molempiin sieraimiin ja poskionteloihin pesiytyneet polyypit. Niiden poistaminen ei olisi välttämätöntä, ellei - kuten kaikki Pikkujuttuja lukeneet tietävät - Lewis viettäisi niin paljon aikaa lentokoneissa ympäri maailmaa matkustellen.

Koska vaiva ei ole akuutti, tehdään leikkaus
myöhemmin potilaan kotimaassa Ranskassa.

Lewis on bakteerikammoinen ja muutenkin kevyeen panikointiin taipuvainen. Sarjan huumori kuvaakin usein sitä, miten Lewis yrittää pitää paniikkituntemuksiaan aisoissa.


Leikkaus sujuu joka tapauksessa hyvin ja toipumistakin seurataan muutaman sivun verran.
Lewis on seuraa tarkkaan nenästä tulevien verimöykkyjen määrää ja kokoa.

Toivuttuaan, keskellä aivastelevia ihmisiä, Lewis muistelee kaiholla polyyppien tarjoamaa mekaanista bakteerisuodatusta.

SaatavuusEnglanniksi Adlibris, Akateeminen kirjakauppa, Amazon, CDON, Suomalainen kirjakauppa, Pääkaupunkiseudun kirjastot
Ranskaksi Amazon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti