tiistai 9. heinäkuuta 2013

Aamiaiseksi sammunutta sikaa

Aamiaispöytääni kuuluu painettu sanomalehti ja sen muassa siihen painetut sarjakuvat. Oli aika, jolloin sarjakuvat tarjosivat loppukevennyksen muuten niin synkkäsävyisen uutistarjonnan päätteeksi. Nyttemmin sarjakuvia edeltävästä uutispotpurista on tullut viihdettä ja sarjakuvasivut ovat se osa lehteä, jossa sukelletaan yhteiskunnan kipupisteisiin. Viime ajat yleisö on joutunut huolestuneena seuraamaan alkoholisoituneen sian syöksykierrettä. Sarjakuva, josta puhun, on Viivi ja Wagner ja tarkastelujakso 1.1.-1.7.2013 Helsingin Sanomissa.

Piirakan viininpunainen sektori (2) kertoo kuinka usein mainitulla puolivuotiskaudella
sarjakuvassa viitataan Wagnerin alkoholinkäyttöön. Kellerrysi(3) kertoo ilma-
vaivojen/ripulin yleisyydestä ja violetti alue (1) stripeistä ilman akuuttia terveysvaivaa.

Perstuntumalla ilman vertailevaa tutkimusta vaikuttaisi siltä, että Wagnerin ilmavaivat olisivat hieman helpottamassa takavuosiin verrattuna, mistä voidaan olla hiljaa tyytyväisiä. Alkoholinkäyttöön on kuitenkin pakko puuttua.


Sarjakuvasankari on stripissä töissä ja siksi Wagnerin alkoholin käyttöön voidaan soveltaa Työterveyslaitoksen päihdeohjelmavaatimuksia. TTL perustelee alkoholinkäyttöön puuttumista näin: ”Päihteiden käyttö ja päihderiippuvuus heikentävät suorituskykyämme ja turruttavat tunne-elämäämme.” Wagner on malliesimerkki realisoituneesta riskistä.


Juottoporsaan fysiikka on romahtanut ja tunne-elämä latistunut. Wagnerin kasvoista tai puhekuplista löytyy harvoin minkäänlaisia tunneaffekteja. Sika on useimmiten täysin ambivalentti Viivin yrittäessä saada aikaan tunnereaktiota. Alkoholin mainitseminen sen sijaan tuo Wagnerin kasvoille valoa.


TTL jatkaa: ”Kun riippuvuutta ennakoivia merkkejä ja oireita ei tunnisteta, ei työkyvyn heikkenemiseen osata puuttua ajoissa.” Tämäkin on jo realisoitunut. Harvalta on jäänyt huomaamatta miten Fingerpori on kasvattanut suosiotaan alkoholisoituneen kansallissankarin kustannuksella.


Mitä sitten pitäisi tehdä? TTL moittii yrityksiä siitä, että niillä on usein ohjeet ainoastaan krapulaisen tai päihtyneen työntekijän poistamiseen työpaikalta. Wagnerin työnantaja ei ole puuttunut asiaan, vaikka sian alkoholinkäyttö on selvästi todettavissa 27% työajasta. Paranemisen ennuste ei ole hyvä, sillä Wagnerin sosiaalinen verkko vaikuttaa koostuvan toisista alkoholisteista. Penalle kerrotaan jo kehittyneen maksakirroosin. Viivillä ei ole sikaansa mitään otetta, päinvastoin hän rahoittaa ja raahaa kotiin tämän tilaamat mäyräkoirat. Kiitosta tai uskollisuutta ei tästä kuitenkaan heru. Wagner käy vieraissa ja varastaa Viiviltä rahaa mennäkseen Pubiin.


TTL linjaa: ”Hoitoonohjaus kuuluu esimiehen tehtäviin. Esimies seuraa ja tukee työkyvyn palauttamista yhteistyössä lähityöyhteisön sekä työterveyshoitajan ja -lääkärin kanssa.”Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja sai tarkastelujaksolla kenkää. Toivotaan uuden päätoimittajan omaavan riittävästi rohkeutta puuttua rapistuvan tähtityöntekijänsä alkoholinkäyttöön.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti