keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Hiv-perheen elämää

Blue Pills - A Positive Love Story on sveitsiläisen sarjakuvapiirtäjä Frederik Peetersin omaelämänkerrallinen tunnustuskirja siitä, kuinka hän tapaa elämänsä naisen jolla on pieni poika, ja joilla molemmilla on hiv.


 Rakkauskertomus taudin varjossa ja kasvu Catin lapsen isäpuoleksi on kuvattu kiireettä, arjen yksityiskohdille tilaa antaen. Lapsiperheen arki eroaa toisista perheistä lähinnä siinä, että äiti ja poika syövät sinisiä pillereitä. Molempien tauti vaikuttaisi olevan hyvässä hoitotasapainossa ja suurin taudin aiheuttama jännitys liittyykin siihen sairastuuko Frederik. Tämä pelko aktualisoituu kondomin rikkoutuessa.

Asiantunteva lääkäri saa pariskunnan kuitenkin rauhoittumaan.

Hiv on tässä kirjassa todellakin vain varjo. Sarjakuvan suurin ansio on osoittaa, että varjossa eletään rikasta elämää, rakkautta ja lapsiperheen arkea. Hiv ei enää tänä päivänä ole automaattinen kuolemantuomio. Jatkuvaa seurantaa se toki vaatii.

Verikokeita ja ienten kunnon tarkkailua, muun muassa.

Peetersin sivellin maalaa mustavalkoista viivaa keskieurooppalaisen tradition hengessä. Kuvat on tehty ilman luonnostelua ja ilman korjauksia, sillä tekijä on halunnut päästää ajatuksensa virtaamaan viiveettä ulos siveltimestä. Peeters mainitsee suurimmaksi sarjakuvalliseksi vaikuttajakseen Tintin, mutta hänen oma siveltimenjälkensä on arkisuudessaan realistisempaa ja rosoisempaa.


Sarjakuvaa lukiessani mietin sen kohdeyleisöä. Kun alkuteos julkaistiin piirtäjän kotimaassa Sveitsissä, se myi yli 20.000 kappaletta ja se on sittemmin käännetty muillekin kielille. Levikki todistaa teoksen yleisinhimillisestä luonteesta. Sen tärkein merkitys on kasvojen antamisessa hiv-perheelle sekä ymmärryksen ja sitä kautta suvaitsevaisuuden lisäämisessä hiv-potilaiden elämäntilannetta kohtaan.


Kirjan käyttäminen vertaistukena mietityttää. Olen itse ollut paikalla, kun nuori morsio on kertonut miehelleen saaneensa juuri tiedon hiv-kantajuudestaan. Siinä tilanteessa ei ollut tilaa kuin kyynelille. Ehkä nyt, vuosia myöhemmin, pari voisi jopa nauttia tästä yleisestä hiv-keskustelusta raikkaasti positiivisella asenteellaan erottuvasta elämänmyönteisestä sarjakuvasta.

Saatavuus: Adlibris, Akateeminen kirjakauppa, Amazon, Booky, Suomalainen kirjakauppa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti