sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Sarjakuvasankari diagnostiikan apuna

Little Orphan Annie on Yhdysvalloissa erittäin tunnettu sanomalehtisarjakuva, joka ilmestyi vuosina 1924-2010. Se kertoo neuvokkaan nuoren orpotytön seikkailuista aikuisten kovassa maailmassa. Annieen on viitattu usein haettaessa esimerkkiä sille, että sarjakuvasankarit eivät vanhene. Hän pysytteli koko 76-vuotisen uransa ajan 11-vuotiaana. Visuaalisesti Annielle ja sarjan muille hahmoille on leimallista se, ettei kenelläkään ole iiristä tai pupillia. Silmät ovat tyhjät kuin teevadit.

Papillaarinen syöpä on Suomessa tavallisin kilpirauhassyövän muoto. Se on yleisin nuorilla ihmisillä, erityisesti naisilla. Papillaarinen kilpirauhassyöpä kehittyy kilpirauhassoluista ja käyttäytyy suhteellisen hyvänlaatuisesti ja kasvaa hitaasti. Se löydetään joskus piilevässä mikroskooppisessa muodossa muista syistä tapahtuneen kilpirauhasleikkaustoimenpiteen yhteydessä. Ennuste on hyvä, yli 97 %:a potilaista on elossa kymmenen vuoden kuluttua taudin toteamisesta.

Vasemmalla mikroskooppikuva solun tumasta, jossa tumajyvänen
erottuu tummempana alueena. Oikealla tyypillinen sarjakuvasilmä.

Papillaarisen kilpirauhassyövän tumajyväsissä on hyvin vähän kromatiinia,
minkä vuoksi näytettä mikroskoopilla tutkittaessa tumat näyttävät ”tyhjiltä”.

Amerikassa tämä diagnostisesti merkittävä ilmiö tunnetaan nimellä ”Orphan Annie Eye” ja kasvain nimellä ”Little Orphan Annie tumor”. Patologi Ed Friedlander kehitti tästä muistisäännön opiskelijoilleen. Aivan kuten esikuvansa pikku Annie, papillaarinen kilpirauhassyöpä:

- ei kasva vuosien saatossa kokoa juuri lainkaan
- esiintyy pääasiassa nuorilla naisilla
- käyttäytyy yleensä kiltisti ja tappaa harvoin ketään
- sen ”silmät” eli solun tumat ovat tyhjät, koska sen ”iirikset” eli tumajyväset eivät kromatiinin puutoksen vuoksi näy mikroskooppikuvissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti