lauantai 24. elokuuta 2013

Teinitytön abortti

Raskauden keskeytysten eettisyydestä voi Suomessa keskustella hurskaasti, koska ne ovat kuitenkin laillisia, eikä puhujan tarvitse vaivata päätään miettimällä, mitä niiden kieltämisestä seuraisi. Feministisen Wimmen's Comixin ensimmäisessä numerossa vuodelta 1972 löytyy aikalaiskuvaus aiheesta. Lora Fountainin piirtämä tarina A Teenage Abortion kertoo nimensä mukaisesti amerikkalaisen teinitytön päätymisestä raskauden keskeytykseen osavaltiossa, jossa abortti on kielletty lailla.

Poikaystävästä ei ole apua.

Vanhempiensa puoleen tyttö ei uskalla kääntyä, koska he menettäisivät maineensa naapuruston silmissä. Opettajalle asiasta ei voi kertoa, koska siitä seuraisi erottaminen. Aikaan ennen internetiä ainoa tietolähde ovat toiset tytöt. Hän kuulee koulutoverinsa siskolle tehdyn laittoman abortin kaikessa hiljaisuudessa ja hän saa paikan puhelinnumeron.


 Kyseessä todellakaan ole mikään ammattilaisten pyörittämä hyväntekeväisyysklinikka.  
Abortointi maksaa 300 dollaria käteisenä.  

Tyttö joutuu kikkailemaan isänsä luottokortilla ja myymään
perheen autosta vararenkaan saadakseen rahat kasaan.

Toimenpide tehdään rähjäisessä murjussa ja
operoijan rinnuksilla on valmiiksi verinen esiliina.

Kivunlievitykseen on tarjolla vain Giniä.

Heti toimenpiteen jälkeen tyttö heitetään ulos, vaikka hän on niin heikkona, että tuskin pysyy pystyssä. Yön aikana kivut vain kovenevat, ja hän ymmärtää, että hänen on pakko lähteä tapaamaan oikeaa lääkäriä.


Hän antaa väärän nimen ja kertoo kaatuneensa portaissa, minkä jälkeen verenvuoto on alkanut.


Lääkäri huomaa heti, että tytölle on tehty abortti, ja aikoo kutsua poliisin. Tytön kyyneleet kuitenkin hellyttävät hänet. Lääkäri antaa tytölle lääkettä tulehduksen hoitoon sekä ehkäisypillerireseptin. Tyttö pitää reseptin varmuuden vuoksi, vaikka onkin päättänyt, ettei enää ikinä harrasta seksiä.


Tämän päivän Suomessa on vaikea arvioida, millainen vaikutus lukijoihin sarjakuvalla on ollut 1970-luvun alun Yhdysvalloissa. Uskon sen olleen voimakas, koska nykylukijakin eläytyy vahvasti tytön kohtaloon. Vaikkei lukija hyväksyisikään raskauden keskeytystä periaatteessa,  on hänen ehkä tarinan myötä hieman helpompi hyväksyä laillisten aborttien tarjoaminen laittomien sijaan. Yhdessä Abortion Even kanssa Teenage abortion avaa arvokkaan kuluttajanäkökulman yhdysvaltalaisen aborttihistorian yhä jatkuvaan kädenvääntöön.

Saatavuus: Wimmen's comix nro 1/1972 on loppuunmyyty. Voit koettaa löytää sen käytettynä seuraavista verkkokaupoista: Amazon, eBay sekä AbeBooks.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti