perjantai 2. elokuuta 2013

Elämä jatkuu, me ei

Keskenmenosaappaat – sarjakuvia lapsettomuudesta kuvaa Riika Ruottisen ja hänen miehensä ponnisteluja saattaa maailmaan jälkeläisiä. Toiveiden tie on kovin kivinen. Teoksen nimi tulee valkoisista jalkineista, jotka kertojalla oli jalassaan mennessään lääkäriin kuulemaan uutista keskenmenosta.


Tekijän sanoin: ”Keskenmenosaappaat tallaa lapsettomuuden tabun päälle ja potkiskelee tieltään ennakkoluuloja lisääntymisen vaivattomuudesta. Näillä saappailla on kompuroitu läpi hoitojen ja hormonimyrskyjen, epäuskon ja eritteiden, pettymyksien ja jostain aina uudelleen kumpuavan toivon.” Tämä kuvaa hyvin teoksen luonnetta.


Kirja koostuu tuokiokuvista, jotka kerta toisensa jälkeen päättyvät pettymykseen. Väliin mahtuu puhdasta vihaa tai ainakin Wagnermaista haistattelua. 


Synkästä pohjavireestä huolimatta tekijä onnistuu ujuttamaan lähes joka tarinaan hippusellisen lämmintä huumoria, minkä ansiosta teos säilyttää luettavuutensa. 

Vaikka teoksen keskiössä on nainen, saa myös hänen miehensä
 ”siitossonni”  hetkittäin äänensä kuuluviin, mistä kiitos.

Riika Ruottinen on piirtäjänä uransa alussa, mikä näkyy kuvituksen epätasaisuutena. Kerronta on kuitenkin sen verran oivaltavaa ja ideat sympaattisia, että lukukokemus jää reilusti plussan puolelle. Sopii hyvin vertaistueksi.


Kirjan mitassa lasta ei siis saada aikaan. Tekijä on kuitenkin piirtänyt sittemmin sarjakuvablogia, jossa sama pariskunta pääsee lopulta tavoitteeseensa koeputkihedelmöityksellä.

Saatavuus: Turun sarjakuvakauppa, kirjastot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti