tiistai 13. elokuuta 2013

Eevat tekevät abortin

Raskaus ei ole sairaus, joten ihmettelette ehkä, miten raskauden keskeytys liittyy tähän blogiin. Linjaan samoin kuin lapsettomuutta käsittelevissä sarjakuvissa; jos se liittyy hoitajien työnkuvaan ja on kiinnostava sarjakuva, se kuuluu tänne. Lisäksi aihe on ajankohtainen. Kun Suomessakin on tänä kesänä peräänkuulutettu kirkkoministerin toimesta terveydenhuollon ammattilaisille oikeutta kieltäytyä abortin teossa avustamisessa, on hyvä katsoa ajassa 40 vuotta taaksepäin.

Underground-sarjakuva ja feminismi samassa lauseessa tuonee useimpien mieleen Robert Crumbin luoman taistelevan naisasianaisen Lenore Goldbergin, johon suomalaisetkin saivat tutustua tuoreeltaan Jymy-lehdessä 1973. Amerikkalainen underground-sarjakuva oli testosteronilla ja muilla kielletyillä aineilla kyllästetty miehinen temmellyskenttä, jonka yksi keskeinen innoittaja oli seksuaalinen vallankumous. Tosielämässä vallankumous toi muassaan myös ei-toivottuja raskauksia, mutta tämä ei aiheena innostanut sarjakuvia piirtäviä miehiä. Epäkohtaan tarttui feministiundergroundin voimakaksikko, Tits ’n’ Clits -lehdellä debytoineet Joyce Farmer ja Lyn Chevely.

Abortion Eve –lehden suorapuheinen asenne selviää jo johdantosivusta.

Abortti laillistettiin Yhdysvalloissa maanlaajuisesti 70-luvun alussa. Farmer ja Chevely, jotka toimivat ohjaajina naistenklinikalla, näkivät tarpeen julkaisulle, joka selittäisi selkeästi ja viihdyttävästi mistä abortissa on kysymys.  Abortion Eve kertoo tarinan viidestä raskaana olevasta Eevasta, jotka saapuvat samalle klinikalle pohtimaan, onko abortti itse kullekin omassa tilanteessaan oikea ratkaisu.

 Evelyn on 42-vuotias hyvin toimeentuleva
nainen, joka on tullut raskaaksi syrjähypystään.

Eva edustaa aikakautensa kukkaislasta joka
tulee huolettomasti hakemaan toista aborttiaan.

Evie on Evelynin pojan raskaaksi saattama teini.

Eve on vahvatahtoinen ja sanavalmis musta nainen

Evita puolestaan edustaa latinalaisia ja katolisia naisia.

Lehdessä on vain 32 sivua ja se on pakattu täyteen tekstiä, tietoa ja asennetta. Lukukokemus on hurmaava. Abortti ehditään käsitellä kaikkien Eevojen näkökulmista, ottaen huomioon mm. alaikäisyyden, uskonnon ja lastenhoidon aiheuttamat pulmat. Jokaisella Eevalla on oma persoonansa ja dialogi naisten välillä on taukoamatonta. Komediallisesta kevennyksestä vakavassa aiheessa vastaa jo yhden abortin kokenut kukkaislapsi Eva, joka muistelee ensimmäistä nukutustaan mahtavana trippinä.

Aikuiset naiset eivät säästele sanojaan
opettaessaan nuorelle Evielle elämän perusasioita.

Erilaiset tavat tehdä abortteja käydään läpi perusteellisesti neula- ja kipukammoiset Eevat huomioiden. Kaikki viisi naista päätyvät aborttiin, joillekin se on fyysisesti ja/tai henkisesti raskaampi kuin toisille.


Vaikka julkaisun perussävy on raskaudenkeskeytykselle myönteinen, ei siihen liittyviä negatiivisia assosiaatioita peitellä. Aborttiin liittyvät syyllisyyden tunteet käsitellään, samoin mahdolliset terveysriskit. Jos sarjakuva pitäisi suhteuttaa aikalaisiinsa ja kuvailla sitä kahdella sanalla, jälkiviisaasti 40 vuotta myöhemmin, valitsisin adjektiiveiksi realistinen ja asiantunteva.


Sarjakuvakerronnallisesti joillain saattaa olla huomautettavaa hurjasta tekstimäärästä sekä paikoitellen heikohkosta kuvallisesta toteutuksesta. Nämä jäävät kuitenkin täysin sivuseikoiksi energisen kokonaisuuden ja tärkeän asiasisällön rinnalla.

Saatavuus: Abortion Eve 1973 on loppuunmyyty. Voit koettaa löytää sen käytettynä seuraavista verkkokaupoista: Amazon, eBay sekä AbeBooks.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti