lauantai 3. elokuuta 2013

Sokerinisti

Hanna Koljosen Sokerihullu on omaelämänkerrallinen sarjakuva riippuvuudesta. Niin pitkään kuin Hanna muistaa, on hän tuntenut suunnatonta himoa makeaa kohtaan.


Toisten lasten leikkiessä hän vahti herkkupöytää. Hän oli kiltti lapsi, sillä tuhmuuksista rangaistiin perumalla karkkipäivä. Koulussa Hanna menestyi loistavasti, sillä hyvän todistuksen kunniaksi leivottiin kakkua. Kaikki käytössä oleva raha hupenee makeaan. Lopulta hän sortuu rikoksen polulle, mutta edes kiinnijäämisen aiheuttama häpeä ei saa häntä lopettamaan. 

Aikuistuttuaan ja muutettuaan pois kotoa Hanna antautuu sokerille ehdoitta.

Sokeri täyttää hänen ajatuksensa ja säätelee hänen käyttäytymistään. Hän syö salaa vessassa ja pelkää aineen loppuvan kesken. Painonnousu harmittaa, mutta kavereiden neuvoma buliminen tie ei Hannalta luonnistu


Hanna tajuaa, ettei oma käytös ole enää normaalia, mutta vasta reistaileva terveys saa hänet tosissaan yrittämään lopettamista. Helppoa se ei ole, eikä Hanna siitä ilman retkahduksia selviäkään.

Sokerihullu perustuu tekijänsä kokemuksiin, mikä luo komediallisiakin mielleyhtymiä kutsuvaan aiheeseen vakavan pohjavireen. Sokeririippuvuutta vastaan taisteleminen noudattaa samaa kaavaa kuin muissakin addiktioissa. Kuten alkoholismista, ei sokeririippuvuudestakaan parane, vaan retkahdus vaanii joka hetki nurkan takana. Ainoastaan täydellinen absolutismi turvaa itsehillinnän. Kirja käy käsiksi myös riippuvuuden perimmäisiin syihin.
 Hanna oli oppinut kuorruttamaan sokerilla sisällään vellovat synkät ajatukset.

Selviytymistarina etenee kronologisesti ja pitäytyy tiukasti aiheessaan. Saamme seurata Hannan kasvua aikuiseksi sokerinistiksi sekä hänen vaikeaa kapuamistaan pois sokerikulhosta. Päähenkilö on heikkouksissaan paljas ja inhimillinen ja häneen on helppo samaistua. Hannan piirrostyyli on lämmin ja eloisa. Kaunis akvarelliväritys tukee tunnelman luomisessa. 

Saatavuus: Adlibris, Akateeminen kirjakauppa, Asema Kustannus, CDONSuomalainen kirjakauppa, Turun sarjakuvakauppa sekä kirjastot ympäri Suomen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti