lauantai 8. maaliskuuta 2014

Hirviöt

Ken muuttaa tyttöystävänsä Roryn kanssa takaisin kotiseudulleen Honoluluun. Rakastunut nuoripari elää elämänsä onnellisinta aikaa. Ainoa harmituksen aihe on Kenin ajoittain hyvinkin kivuliaaksi yltyvä rakkula huulessa. Hieman myöhemmin Roryn genitaalialueelle ilmestyy kivuliaita rakkuloita, joiden aiheuttajaksi paljastuu herpes simplex 1 –virus

 Tieto sukupuolitaudista kuormittaa parisuhdetta.

Pariskunta päätyy eroon ja tästä kirjan pääteema varsinaisesti alkaa. Ken Dahlin Monsters kuvaa parantumattomaan sukupuolitautiin sairastuneen nuoren miehen eettistä painia viettiensä kanssa.  Kenin sosiaaliset ja seksuaaliset tarpeet ovat ennallaan, mutta kukapa nainen ryhtyisi parisuhteeseen tai edes yhden yön kumppaniksi miehelle, joka kantaa herpestä. Viettien viedessä asiasta ei tule aina kerrottua.

Aamulla kaduttaa

Tieto lisää tuskaa

Reseptilääkkeet ovat kalliita, joten Ken sekoittelee niiden sijaan erilaisista luontaistuotteista itselleen mikstuuroja. Nämä eivät juurikaan helpota huulirakkulan oireilua. Ihmissuhderintamalla ei mene juurikaan paremmin. Ken tajuaa, ettei pelkkää hauskaa yhdessäoloa kavereiden kanssa itsenäisenä käsitteenä ole olemassakaan, vaan että biletys on pohjimmiltaan aina pariutumisrituaali. Kun portti pariutumiseen on suljettu, ei juhlimisestakaan ole mitään iloa.

Kontrollin pettämistä seuraa tilinteko

Eurooppalaiselle lukijalle teos tarjoaa mielenkiintoisen ikkunan amerikkalaiseen sairastamiseen. Ilman sairausvakuutusta ollaan ilmaisklinikoiden varassa. Uusi tieto ainakin allekirjoittaneelle on, että Amerikassa herpes-virusta kantaa 75 % aikuisväestöstä (Suomessa arviolta yli 20%) joko tietäen tai tietämättään.

Netistä löytyy deittipalvelu, jolla voi hakea samaa
sukupuolitautia sairastavaa kumppania.

Loppujen lopuksi Ken löytää ihmisen, joka osaa laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa. Kirjan loppu on yllättävä. Monsters on kaiken kaikkiaan rehellinen ja kaunistelematon sarjakuva parantumattomaan sukupuolitautiin sairastuneen ihmisen elämästä, jota rohkenen suositella yleissivistävyytensä vuoksi laajasti muidenkin kuin hoitoalan ammattilaisten luettavaksi.

Kirja sisältää myös kahdeksansivuisen tiivistetyn tietopaketin Herpeksestä.

Saatavuus: Adlibris,  Amazon,  CDON

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti